Vuurwerkangst

 

Vuurwerkangst

Voor veel honden is vuurwerkangst een jaarlijks terugkerend drama. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet om als baasje zo goed mogelijk met het gedrag van uw hond om te gaan. Hiermee kunt u de angst van uw dier aanzienlijk verminderen. Sommige honden hebben naast deze tips net iets meer nodig om met hun vuurwerkangst om te kunnen gaan. Hieronder vallen een aangepaste voeding, medicatie, feromonen, vuurwerktraining en een Thundershirt™. Ieder huisdier is natuurlijk uniek en kent zijn eigen mate van vuurwerkangst. De reactie op de verschillende mogelijke therapieën is dan ook wisselend.

 

Herkent u een van de volgende angst-gedragingen?

 

N

Willen vluchten, wegkruipen

N

Niet naar buiten willen

N

Steun zoeken bij de eigenaar

N

Niet alleen thuis kunnen zijn

N

Nerveus rond lopen, trillen

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als mijn huisdier angst heeft voor vuurwerk?

Het gedrag van u, als eigenaar, is bepalend voor het gedrag van uw huisdier. Wanneer u zelf schrikt van het vuurwerk, wordt de angst van uw huisdier bevestigd. Wanneer u uw huisdier gaat troosten is dit een bevestiging voor uw huisdier dat hij/zij gewenst gedrag laat zien. U mag uw huisdier zeker ook niet straffen voor zijn/haar angst voor vuurwerk. U mag wel uw huisdier steun bieden tijdens angst momenten. Laat uw huisdier weten dat u er voor hem/haar bent door bijvoorbeeld contact te maken met uw hand of het toestaan dat uw huisdier tegen u aan gaat zitten.

Tips voor de hond

  • Negeer het angstgedrag van de hond. Troost hem niet.
  • Straf nooit uw huisdier als hij/zij angstig is.
  • Steun uw hond, laat weten dat u er voor hem/haar bent
  • Houd de hond aangelijnd tijdens het uitlaten, zodat de hond niet in paniek wegrent.
  • Probeer uw hond tijdens het uitlaten op oudejaarsavond af te leiden met een speeltje of een bot.
  • Vermijd het vuurwerk, zoek een plek of park waar geen vuurwerk afgestoken wordt.
  • Laat uw hond niet alleen thuis op oudejaarsavond.
  • Leg uw hond op een veilige plek. (bench, mand, etc.)
  • Houd de gordijnen dicht, doe de lampen aan en zet de muziek wat harder.
  • Het kan helpen een hond die niet bang voor vuurwerk is, bij een angstige hond te laten.

 

Wat is er nog meer mogelijk als extra ondersteuning voor de angst van mijn huisdier?

Voeding

CALM Diet van Royal Canin biedt een natuurlijke oplossing voor stress bij honden en katten. Het dieet bevat alfa-casozepine dat rustgevende eigenschappen heeft. Daarnaast zorgt het aminozuur L-tryptofaan voor een positieve gemoedstoestand. Deze combinatie van speciale voedingsstoffen helpt honden en katten om te gaan met stressvolle situaties. De effecten zijn merkbaar na ongeveer drie weken. Daarnaast kan de voeding ook een rol spelen bij het bestrijden van de lichamelijke klachten ten gevolge van stress, zoals maag-darmproblemen of huidaandoeningen. CALM Diet kan ook langdurig worden gegeven of worden voorgeschreven in combinatie met gedragstherapie. CALM Diet is verkrijgbaar als droogvoeding in verpakkingen van twee kilo en vier kilo, voor zowel de (kleine) hond als de kat.

Feromonen

Adaptil  &  Feliway® (kat) verdampers
Beide verdampers bevatten synthetische feromonen. Feromonen zijn lichaamseigen, hormoonachtige stoffen die een geruststellend effect op uw huisdier hebben en hierdoor angst en stress verminderen.
De verdamper steekt u in het stopcontact en verspreidt vervolgens de feromonen. Het voordeel ten opzichte van medicatie is, dat de verdamper geen bijwerkingen heeft. Uw huisdier blijft normaal aanspreekbaar. De verdamper heeft geen negatief effect op de gezondheid van de mens, maar wordt voor de zekerheid afgeraden bij mensen met astma.
De verdamper dient twee weken van te voren in het stopcontact gebracht te worden in de kamer waar het dier het meest aanwezig is.

Medicatie

Alprazolam (Xanax®)

Alprazolam is een kort- en snelwerkend middel dat behoort tot de groep van de kalmerende en angstremmende middelen. In vergelijking met diazepam (Valium®) werkt alprazolam minder versuffend. Daarnaast wordt angst door alprazolam beter onderdrukt dan door diazepam.
Het advies is om uiterlijk 1 uur voor het te verwachten angstmoment met het toedienen van alprazolam te beginnen en indien noodzakelijk na 4-6 uur de gift te herhalen.
Indien uw hond al de hele dag op 31 december angstig is, kan in de ochtend al begonnen worden met de medicatie. De medicatie kan dan bijvoorbeeld om 11.00 uur, 15.00 uur, 19.00 uur en 23.00 uur gegeven worden.
Bij onvoldoende effect (= onvoldoende angstremming, niet de mate van slaperigheid!!!), mag de dosering per gift verdubbeld worden.

Mag de dosering per gift verdubbeld worden?
De dosering mag maximaal 4x gegeven worden op een dag, met minimaal 4 uur tussen de giften.

Waarschuwing: Niet gebruiken bij lever-en nierpatienten, drachtige en lacterende honden en patiënten met glaucoom (oogziekte)

Valium® (Diazepam)

Valium zijn tabletten die het zenuwstelsel onderdrukken, hierdoor werken ze angstverlagend. Uw hond wordt rustiger en de spieren ontspannen.

Voordelen van valium zijn:

•     Het is veilig.

•     Tabletten werken snel.

•     Geen hogere geluidsgevoeligheid, wat bij sommige andere medicatie wel het geval kan zijn.

Nadelen van valium zijn:

•     Bij hoge doseringen werkt Valium slaapverwekkend.

•     Bij honden met ernstige verminderde nier- of leverfunctie, zwakke en oudere dieren, is voorzichtigheid geboden.

•     Dosering individueel verschillend


Thundershirt

Voor de hond is er een zogenaamd Thundershirt™ verkrijgbaar. Thundershirt™ is een bewezen hulpmiddel om angst bij honden te stoppen: onweer, vuurwerk, alleen zijn, blaffen, auto rijden, en andere zaken die angst veroorzaken. Thundershirt™ werkt door het aanbrengen van druk op het lichaam van de hond. Hierdoor wordt de hond rustig. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige honden moeten echter even wennen aan het dragen van de Thundershirt™.

Overige medicatie

Voor zowel de hond als de kat is meer medicatie beschikbaar tegen vuurwerkangst. Bijvoorbeeld het voedingssupplement Zylkène . Maar ook homeopatische supplementen zoals de Puur rust en de Puur Nervositeit zijn via ons verkrijgbaar. Wilt u meer weten over deze en/of andere medicatie? Vraag het gerust aan onze dierenartsen of assistenten.
Vuurwerktraining

Bovenstaande therapieën hebben de meeste kans van slagen in combinatie met gedragstherapie van erkende gedragstherapeuten. Hieronder valt bijvoorbeeld een echte vuurwerktraining. Er zijn cd’s met vuurwerkgeluiden en een uitgebreide handleiding te koop. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de hond niet gaat wennen aan vuurwerk, maar dat er een nieuwe betekenis aan vuurwerk wordt gegeven, namelijk vuurwerk betekent spelen of eten en is dus leuk.
Om de grootste kans op succes te hebben, dient u er zeker een half jaar voor oudejaarsavond mee te beginnen.

Bekijk de video’s