Beste dierenvriend,

Welkom bij Pre-pup. Wij vinden het fijn dat u hier even rondkijkt en  hopen dat deze informatie u helpt met het vinden van uw nieuwe huisdier.

Waarom deze site?
In onze klinieken worden we al jaren lang geconfronteerd met hondeneigenaren die een pup hebben aangeschaft met de nodige teleurstellingen. Men heeft soms geen idee wat er bij het houden van een huisdier allemaal komt kijken. Ook worden we vaak geconfronteerd met dieren die niet gezond of niet goed gesocialiseerd zijn.

Hieronder kunt u misschien al veel antwoorden vinden, maar u kan ook een persoonlijke afspraak maken bij een van onze assistenten.
Als u een persoonlijk afspraak wilt maken belt u een van onze locaties zodat wij voldoende tijd in kunnen plannen om u zo goed mogelijk voor te kunnen lichten over het aanschaffen van uw nieuwe pup.
Er zijn GEEN kosten aan deze persoonlijke afspraak verbonden.

Mocht u vragen hebben waarop u eerder een antwoord wilt of bent u al een heel eind gevorderd met de aankoop van een nieuwe hond en heeft u hier nog vragen over, dan kunt u ons altijd bellen of mailen!

We wensen u veel succes met uw zoektocht naar een nieuwe huisgenoot. Wij als dierenartsen en assistentes helpen u hier graag mee.

Wilt u een afspraak maken voor pesoonlijk advies?

Klik hier

Veel gestelde vragen

Meer informatie over de persoonlijke voorlichting

U zult begrijpen dat het een behoorlijk complex verhaal is om u zo goed mogelijk voor te lichten. Dierenkliek De Kempen plant daarom voor iedereen die van plan is om een hond aan te schaffen, een persoonlijke afspraak in. In deze persoonlijke afspraak met een van onze assistenten passeren alle aspecten die met de aanschaf van een hond te maken hebben de revue. Aan de hand van checklisten wordt het u in dat gesprek hopelijk duidelijk welke hond het beste bij u past. Daarnaast kunt u natuurlijk zoveel vragen stellen als u wilt.
Aan deze afspraak zijn GEEN kosten verbonden

Waar moet ik bij de aanschaf van een hond op letten?

Voor u besluit een hond aan te schaffen, moet u zich beseffen dat er een grote verandering in uw leven zal plaatsvinden en dat een hond natuurlijk kosten en verantwoordelijkheden met zich mee brengt. Wanneer de beslissing dan is genomen, wil iedereen natuurlijk een gezonde pup en bij voorkeur ook vaak van een bepaald ras. Zijn die rassen allemaal wel even gezond en hoe staat het met de erfelijke gebreken? Past het ras wel bij mijn levensstijl? Een andere veel gestelde vraag is: waar moet ik mijn pup aanschaffen? Er zijn vele adressen waar u een hond kunt aanschaffen, maar deze zijn niet allemaal even betrouwbaar. Waar moet u dan goed op letten?

Rasproblemen

Er bestaan veel verschillende hondenrassen die allemaal ontstaan zijn door het fokken met dieren die het gewenste uiterlijk hadden.  Net als bij mensen zie je bepaalde kenmerken alleen binnen bepaalde families, bijvoorbeeld een kromme neus of kuiltjes in de wangen.

Om bij de honden steeds hetzelfde uiterlijk te krijgen, is er in het begin doorgefokt met honden die nauwe familiebanden hadden.  Helaas bleek later dat de honden niet alleen hetzelfde uiterlijk hadden maar ook dezelfde gezondheidsproblemen.  Er wordt al jaren gewerkt aan het verbeteren van de gezondheid door ouderdieren te testen op erfelijke afwijkingen en deze dieren uit te sluiten van de fokkerij. Helaas gaat dit erg langzaam en werken ook niet alle fokkers hier aan mee.

Hier volgt informatie over de meest voorkomende erfelijke aandoeningen. Dit is zeker niet volledig en alleen bedoeld om u een idee te geven.  Op www.rashondenwijzer.nl kunt u terecht voor uitgebreide informatie over erfelijke aandoeningen per ras.

1. Ademhalingsproblemen

Hondenrassen met een te korte neus (ook wel brachiocephale rassen genoemd) hebben allemaal in meer of minder mate moeite met ademhalen door te kleine neusgaten, een te lang zacht gehemelte en/ of een te nauwe luchtpijp. Deze problemen worden ook wel Brachycefaal Obstructie Syndroom (BOS) genoemd. Dit geeft benauwdheids- klachten zoals een geforceerde ademhaling en het typische snurkende geluid van deze rassen. Voorbeelden van rassen met ademhalingsproblemen zijn de Mopshond, de Engelse- en Franse Bulldog.

2. Gewrichtsproblemen

Zowel bij grote als kleine hondenrassen komen afwijkingen aan de gewrichten voor. De meest bekende zijn heup- en elleboogdysplasie. Bij deze aandoeningen is de aansluiting of aanleg van de gewrichten niet goed waardoor de honden soms al op jonge leeftijd problemen krijgen met lopen en opstaan. Ook krijgen deze honden eerder last van artrose en de daarmee gepaard gaande pijnklachten.

Gevoelige rassen zijn o.a Labrador Retriever, Duitse Herder en Berner Sennenhond.

3.Oogafwijkingen

Verschillende oogafwijkingen zijn erfelijk en kunnen soms al op jonge leeftijd leiden tot blindheid.

Er kunnen zich problemen voordoen in het oog zelf zoals het vertroebelen van de lens (staar). Problemen kunnen ook ontstaan door afwijkingen van de oogleden zoals het naar binnen krullen van de oogleden (entropion). Hierdoor komen de haren continu tegen de oogbol aan. Dit is erg pijnlijk en  geeft beschadigingen van het oog.  Sommige rassen hebben erg ondiepe oogkassen waardoor de ogen uitpuilen. Bij deze rassen bestaat het gevaar dat de ogen uit de oogkas kunnen komen zoals bijvoorbeeld bij de Pekinees.

4. Hartafwijkingen

Sommige pups hebben een hartruisje, dat hoeft niet altijd iets te betekenen. Vaak verdwijnt dit hartruisje vanzelf zonder dat de hond daar last van heeft. Er komen echter ook een aantal aangeboren afwijkingen aan het hart en de grote bloedvaten voor die niet vanzelf verdwijnen en die al op jonge leeftijd voor ernstige problemen kunnen zorgen.  Hartproblemen hoeven niet altijd aangeboren te zijn maar kunnen zich ook op latere leeftijd ontwikkelen. Bij een aantal rassen komt dit  vaker voor zoals bijvoorbeeld hartklepafwijkingen bij de Cavalier King Charles Spaniël.

5. Huidproblemen:

Bepaalde rassen zoals bijvoorbeeld Sharpei en Basset Hound hebben erg veel huidplooien. Tussen deze huidplooien kunnen er makkelijk ontstekingen ontstaan. Huidproblemen en jeukklachten kunnen ook veroorzaakt worden door allergieën. Allergieën komen bij veel rassen voor zoals bij de West Highland White Terriër en de Labrador Retriever.

 

Waar koop ik een pup?

U heeft besloten een pup aan te schaffen. Waar kunt u deze dan het beste kopen?

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden die hier kort toegelicht zullen worden.

1. Gelegenheidsfokker/particulier:

Hieronder verstaan we mensen die bewust of onbewust eenmalig een nestje puppy’s hebben.  Een voordeel hiervan is dat de pups meestal in huis opgroeien en dus goed gesocialiseerd zijn. Een nadeel is dat de ouderdieren meestal niet gecontroleerd zijn op erfelijke gebreken.

2. Erkende Fokker:

Hieronder verstaan we een fokker die is aangesloten bij een rasvereniging en zich houdt aan de voorgeschreven richtlijnen wat betreft testen op erfelijke aandoeningen voordat er met de ouderdieren gefokt wordt.  Een groot voordeel hiervan is dat het de kans op erfelijke afwijkingen bij de pups minder is. Helaas geeft ook dit geen 100% garantie.

3. Broodfokker/puppyfarm

Hier onder verstaan wij fokkers/handelaren die pups van verschillende rassen aanbieden.  De honden zijn meestal in kennels gehuisvest waardoor de socialisatie van de pups minimaal is. Vaak zijn de ouderdieren helemaal niet aanwezig en worden de pups vanuit binnen – en buitenland opgekocht om te verkopen.  Pups uit het buitenland zijn vaak onder zeer dieronvriendelijke omstandigheden gefokt en er is geen enkele controle op erfelijke gebreken.

Deze pups worden tegen veel lagere prijzen aangeboden en zolang mensen deze dieren blijven kopen wordt deze hondenhandel in stand gehouden.

4. Asiel

Regelmatig zijn er ook pups te adopteren via asiels. De herkomst van deze dieren is meestal niet bekend maar de dieren worden gesocialiseerd in een gastgezin en nagekeken door een dierenarts voordat ze geplaatst worden.  Naast pups zijn er natuurlijk ook hele leuke jonge en oudere honden te adopteren via een asiel.

Gaat u kijken bij een fokker? Neem de Puppy Checklist van het LICG mee
Waar u een pup ook koopt, u moet altijd op een aantal zaken letten. Als deze niet in orde zijn, kunt u de pup beter niet kopen, ook al ziet het diertje er nog zo schattig uit! U bespaart uzelf veel problemen door een goede voorbereiding en door overhaaste beslissingen te voorkomen. U moet letten op het gedrag, de gezondheid en de manier waarop de dieren gefokt zijn, en het is belangrijk dat de fokker rustig de tijd neemt om uw vragen te beantwoorden.
In deze puppy-checklist vindt u de belangrijkste zaken opgenoemd. Lees ze goed door, print het laatste blad uit en neem het mee als u gaat kijken!
Winnaar MVVO-award 2016

MVVO Maatschappelijk verantwoord veterinair ondernemen.

In 2016 heeft dierenkliniek de Kempen met het onderdeel Pre-pup deel genomen aan de MVVO-award.
De MVVO award wordt uitgereikt aan veterinaire ondernemers die het maatschappelijk belang en duurzaamheid zwaar laten meewegen in hun bedrijf.

Vol trots hebben wij op 11 november de MVVO-award in ontvangst mogen nemen!

mvvo-klein

De cheque doneren wij aan Stichting Dutch Cell Dogs. Een stichting die asielhonden met gedragsproblemen laat trainen door gedetineerden, zodat ze meer kans hebben op een nieuw thuis. Ze leggen de focus op de honden, maar helpen zo indirect ook mensen.

Bekijk hier de video’s van het LICG
Ontmasker de foute fokker