Voor spoedgevallen zijn wij altijd bereikbaar op 040-3035152 en werken wij samen met het Evidensia dierenziekenhuis Zuid-Oost Brabant

Ziekte van Cushing

De ziekte van Cushing wordt veroorzaakt door een overmaat aan cortisol productie in de bijnieren. Dit kan 2 verschillende oorzaken hebben. In ongeveer 85% van de gevallen wordt het veroorzaakt door een (meestal goedaardige) tumor in de hypofyse (onderdeel van de hersenen). Bij de overige 15% wordt het veroorzaakt door een (meestal kwaadaardige) tumor in de bijnier. Gelukkig is de ziekte van Cushing in de meeste gevallen goed te behandelen.

Herkent u onderstaande symptomen?

  • Veel drinken en veel plassen
  • Toegenomen eetlust/vraatzucht
  • Afwijkende vachtstructuur, vaak met kale plekken in de flanken
  • Dikke buik
  • Afname in bespiering
  • Sloomheid

Veelgestelde vragen

  • De ziekte van Cushing komt vooral voor bij honden van middelbare of oude leeftijd. Kleine hondjes krijgen het vaker dan grote honden. Wat vaak als eerste symptoom opvalt is dat de hond ineens veel meer gaat drinken en veel meer gaat plassen. Vaak neemt de eetlust ook toe. Honden krijgen minder energie en worden vaak sloom. De bespiering neemt af en soms kan er zwakte van de achterhand optreden. Vaak krijgen honden met Cushing een typische dikke ‘hangbuik’. De vacht veranderd, wordt vaak dunner en soms ontstaan kale plekken op de flanken.

  • De diagnose van de ziekte van Cushing is niet zo eenvoudig te stellen. Soms krijgen we in het bloedonderzoek aanwijzingen voor de ziekte van Cushing. Om de diagnose te bevestigen wordt er gedurende 3 opeenvolgende dagen urine onderzocht worden. Soms wordt er beeldvorming geadviseerd, denk hierbij aan een echografisch onderzoek van de bijnieren of een CT scan van de hersenen.

  • De behandeling van de ziekte van Cushing is afhankelijk van de oorzaak. Bij een hypofysetumor zijn er verschillende mogelijkheden. De hypofyse kan chirurgisch worden verwijderd of er kan gestart worden met medicatie om de productie van cortisol in de bijnieren af te remmen. Dit kan alleen als er sprake is van een kleine microtumor en vraagt om goede opvolging door middel van bloedonderzoek. De medicatie moet levenslang worden toegediend. Indien er sprake is van een grote tumor is starten met medicatie niet mogelijk en kan er alleen chirurgisch behandeld worden. Om het onderscheidt tussen een grote of een kleine tumor te maken is beeldvorming door middel van een CT scan noodzakelijk.

     

    Indien er sprake is van een kwaadaardige bijniertumor is chirurgische behandeling noodzakelijk. Er wordt dan eerst gekeken of er sprake is van metastasen (uitzaaiingen).

     

    In principe is de prognose goed, maar de behandeling is intensief en vraagt om regelmatige controles door de dierenarts.

Terug naar aandoeningen