Voor spoedgevallen zijn wij altijd bereikbaar op 040-3035152 en werken wij samen met het Evidensia dierenziekenhuis Zuid-Oost Brabant

Algemene voedingsinformatie

Honden zijn van oudsher voornamelijk carnivoren (vleeseters). Een deel van de voeding kon bestaan uit inhoud van de maag van het prooidier of uit plantendelen. De hond zoals wij die vandaag de dag als huisdier hebben eet voornamelijk brokken of diner. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is de hond geen 100% vleeseter (de kat wel).

Voeding is in te delen in zes belangrijke groepen

  • Eiwitten
  • Vetten
  • koolhydraten
  • Mineralen
  • Vitaminen
  • Water

Veelgestelde vragen

  • Voeding is in te delen in 6 belangrijke groepen: eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen, vitaminen en water. Ondanks dat water geen extra voedingsstoffen bevat is het wel degelijk belangrijk omdat men zonder water niet kan leven.

    Eiwitten
    Eiwitten hebben als belangrijkste functie dat ze bouwstoffen zijn van weefsel, hormonen en enzymen. Verder regelen ze de vochthuishouding, afvoer van giftige stoffen en het zorgen voor een goede afweer. Er zijn zowel dierlijke als plantaardige eiwitten.

    Vetten
    Vet heeft als belangrijkste functie het leveren van energie. Verder levert het vetzuren die belangrijke functies hebben in het zenuwstelsel en bij de stofwisseling van de huid.

    Koolhydraten
    Zetmeel en suikers zijn voorbeelden van koolhydraten, zij bevorderen het transport van de voedselbrij door de darmen. Tevens kunnen koolhydraten voor ‘snelle’ energie zorgen.

    Mineralen
    Mineralen zijn onmisbaar in de voeding van de hond. In de juiste verhoudingen zijn zij bijvoorbeeld erg belangrijk bij de opbouw van het skelet.

    Vitaminen
    Ook honden hebben vitaminen in de juiste verhoudingen nodig. Zij hebben net als bij de mens functies bij het ondersteunen van de stofwisseling en voor een gezonde weerstand en huid.

  • Energie wordt onder andere verbruikt bij het levensonderhoud. Energie wordt opgedaan uit de voeding, door oorzaken als verveling, voer hoeveelheid en smakelijkheid van het voer kan uw hond meer eten dan de gewenste energiehoeveelheid. Hierdoor kan een hond vervetten en het lichaamsgewicht dusdanig toenemen dat obesitas (vetzucht) ontstaat.

  • Kwaliteit van de ingrediënten.
    Gebruik van functionele voedingsstoffen.
    Verteerbaarheid.
    Smaak en acceptatie.

     

     

    Voedingen van hogere kwaliteit zijn vaak erg energierijk en goed verteerbaar, waardoor uw dier minder nodig heeft. Hierdoor wordt ook minder ontlasting geproduceerd in tegenstelling tot voedingen van een mindere kwaliteit. Bij deze voedingen moet uw huisdier meer eten om dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen. De beste manier om de prijs van de voeding te vergelijken is daarom te kijken naar de daadwerkelijke voerkosten per dag.

  • Het dier moet altijd vrij kunnen beschikken over schoon en vers drinkwater.

    Kies voeding die bij uw hond past. Ras, leeftijd en activiteit spelen hierbij een rol.
    Zorg voor goede hygiëne van de voerbak. Bewaar de brokken op een droge donkere plek.
    Haal de niet opgegeten voeding na 30 min. weg.
    Verdeel de voeding over tenminste 2 porties over de dag.
    Laat u niet verleiden door uw hond teveel koekjes, snoepjes en kliekjes van tafel te geven.
    Bij het overstappen op een nieuwe voeding is het verstandig om de oude en nieuwe voeding een aantal dagen met elkaar te mengen.
  • De smaak van de hond is een stuk minder ontwikkeld dan van de mens, hierdoor heeft de hond geen behoefte aan afwisseling van de voeding.
    Humane voeding is niet geschikt voor onze huisdieren, het kan zelfs gezondheidsproblemen veroorzaken zoals suikerziekte, nierproblemen, obesitas of hartaandoeningen.
    Chocolade is giftig voor de hond. (pas vooral op met pure chocolade !!)
    Rauwe producten kunnen bacteriën en parasieten met zich mee dragen waardoor uw huisdier ernstig ziek kan worden.
    Extra calcium kan bij de pup groeistoornis veroorzaken. In een goede voeding is dit uitgebalanceerd.
Terug naar voeding