Voor spoedgevallen zijn wij altijd bereikbaar op 040-3035152 en werken wij samen met het Evidensia dierenziekenhuis Zuid-Oost Brabant

Gewrichtsproblemen

Gewrichtsproblemen komen regelmatig voor bij de hond. De meest voorkomende vorm is de zogenaamde (osteo)artrose, een degeneratieve aandoening waarbij het kraakbeen van een bepaald gewricht wordt aangetast. Maar liefst 20% van de honden van één jaar en ouder heeft in meer of mindere mate last van artrose. In de folder (onderaan deze pagina) vind je meer informatie over de achtergrond, de verschijnselen en de behandeling van gewrichtsaandoeningen en de maatregelen die je kunt nemen om jouw hond zo lang mogelijk fit en actief te houden.

Herkent u de volgende symptomen?

  • Stijfheid na activiteit
  • Moeite met opstaan en op gang komen na een rustperiode (‘startkreupelheid’)
  • Minder actief en achterblijven bij wandelingen
  • Kreupelheid
  • Verdikking van het gewricht, pijnlijk bij aanraking
  • Beperkte beweeglijkheid van het aangetaste gewricht. (minder goed strekken en/of buigen)
  • Herhaaldelijk likken aan het gewricht (door pijn en zwelling)
  • Verandering van gedrag (vooral geïrriteerdheid door de pijn)
  • Verlies van eetlust

Veelgestelde vragen

  • Gewrichtsproblemen kunnen in één of meerdere gewrichten optreden. Meestal betreft het de knie, heup, schouder of elleboog. In het geval van (osteo)artrose ontstaan de problemen door overmatige slijtage of beschadiging van het gewrichtskraakbeen. Dit kraakbeen dient in het gewricht vooral als een soort stootkussen, waardoor het onderliggende bot rondom het gewricht wordt beschermd. Door beschadiging van het kraakbeen verdwijnt deze beschermende laag en wordt het bot aangetast. Dit leidt tot allerlei veranderingen in het gewricht. Het wordt dikker, minder goed beweeglijk en de spieren erom heen verslappen door het verminderde gebruik.

    Gewrichtsproblemen kunnen door meerdere oorzaken ontstaan, zoals beschadiging van het gewricht door een ongeluk of verstuiking en door bepaalde ziekten of infecties. Daarnaast spelen erfelijke aanleg, overgewicht en/of overmatige activiteit een belangrijke rol. De meeste gewrichtsproblemen komen voor bij oudere honden en bij jonge honden van grote hondenrassen. Deze laatste groep heeft namelijk een lange groeiperiode en is door het lichaamsgewicht en door erfelijke aanleg gevoeliger voor groeistoornissen. Daarom is vooral voor jonge honden van grote rassen een zorgvuldig gecontroleerde groei van belang. Een specifieke voeding met een aangepast energieën calciumgehalte speelt hierbij een rol. Samen met een gecontroleerde hoeveelheid lichaamsbeweging tijdens de groeiperiode vormt dit de beste basis voor gezonde gewrichten.

  • Genezing van gewrichtsaandoeningen is niet altijd mogelijk. Er kunnen echter een aantal maatregelen genomen worden om de klachten te helpen verminderen en de voortgang van de aandoening te vertragen.

    Voorkomen en behandelen van overgewicht
    Honden met overgewicht hebben meer last van gewrichtsproblemen. Overgewicht kan het proces en de klachten verergeren, omdat de gewrichten zwaarder belast worden. Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat jouw hond een gezond lichaamsgewicht heeft en houdt, want voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen.

    Aangepaste hoeveelheid lichaamsbeweging
    Voor honden met gewrichtsproblemen is regelmatig, maar gedoseerd bewegen belangrijk. Jouw dierenarts kan het beste bewegingsadvies geven. Bij de hond kan er soms ook gebruik worden gemaakt van fysiotherapie. Hiermee kunnen de spieren worden versterkt, de pijn worden verminderd en de beweeglijkheid van gewrichten worden vergroot. Zwemmen is een hele goede vorm van bewegen, omdat dit de spieren versterkt zonder de gewrichten te belasten.

    Bewegingsadvies:
    wel doen
    – Dagelijkse korte wandelingen (5-10 minuten) op een laag tempo.
    – Opstapjes maken om makkelijk op verhoogde plaatsen te komen.
    niet doen
    – Lange wandelingen eens per week.
    – Spelen met de bal (plotseling stoppen en versnellen).
    – Springen, zoals in de auto of op de bank.

    Pijnstillers / ontstekingsremmers
    Jouw dierenarts zal in de meeste gevallen pijnstillende/ontstekingsremmende medicijnen voorschrijven ter verlichting van de pijn en vermindering van de klachten.

    Voeding
    Bepaalde voedingsstoffen helpen de beweeglijkheid van de gewrichten te behouden, zoals EPA en DHA (Omega-3 vetzuren), kurkuma, gehydrolyseerd collageen en polyfenolen uit groene thee.

    Anders
    Bij sommige gewrichtsaandoeningen kan een operatie nodig zijn, bijvoorbeeld bij knieproblemen door gescheurde kruisbanden. Ook wanneer andere behandelmethodes onvoldoende resultaat hebben kan een operatie soms verbetering geven.

Terug naar voeding