Er kunnen veel verschillende aandoeningen in het maag-darmkanaal optreden.
Veel voorkomende problemen zijn:
Gastro-enteritis
Gastritis betekent ontsteking van het maagslijmvlies. De meest voorkomende klachten hierbij zijn braken en buikpijn. Gastritis gaat vaak gepaard met enteritis (ontsteking van de darm). De term gastro-enteritis wordt gebruikt voor een ontsteking van het hele maag-darmkanaal. Een ontsteking van het maag-darmkanaal kan vele oorzaken hebben, zoals een bacteriële- of virusinfectie, het eten van bedorven voedsel, een voedingsovergevoeligheid of het gebruik van bepaalde medicijnen. Wanneer het maag-darmkanaal ontstoken is, kan het niet meer goed werken en wordt de spijsvertering verstoord. Water en voedingsstoffen worden niet goed opgenomen en hierdoor ontstaat diarree.
Constipatie/obstipatie
Naast diarree kan het ook voorkomen dat de kat of hond te harde ontlasting heeft. Meestal komt dit door een minder goed werkende dikke darm. Hierdoor gaat het dier steeds meer persen op de ontlasting (constipatie) en kan op den duur een verstopping ontstaan (obstipatie).
Chronische darmontsteking / Inflammatory Bowel Disease
Een chronische darmontsteking is een vaak voorkomende oorzaak van braken en diarree. Dieren met Inflammatory Bowel Disease (IBD) hebben last van een ernstige ontsteking van de darm, waardoor de vertering en opname van voedingsstoffen aanzienlijk vermindert. Dit leidt tot gewichtsverlies en een slechte conditie.
Aandoeningen van de alvleesklier
De alvleesklier (pancreas) is een V-vormige klier die vlakbij de maag ligt. De alvleesklier speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering door de productie van pancreassappen. Pancreassappen bevatten enzymen die belangrijk zijn voor de vertering van vetten, eiwitten en koolhydraten. Bij sommige dieren is de productie van pancreassappen verstoord.
Deze aandoening wordt ook wel EPI (Exocriene Pancreas Insufficiëntie) genoemd. EPI leidt tot een minder goede vertering en een verminderde opname van de voedingsstoffen. Hierdoor zijn katten en honden met EPI vaak vermagerd ondanks dat ze goed eten en hebben ze een slechte vachtconditie.
Een andere aandoening van de pancreas is pancreatitis. Dit is een ontsteking van de alvleesklier. Dieren met een acute pancreatitis zijn plotseling erg ziek. Ze kunnen hoge koorts hebben, braken en hebben erge buikpijn.
Colitis
Colitis is een ontsteking van de dikke darm (het colon). Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door het veelvuldig produceren van kleine beetjes dunne ontlasting, soms gepaard met bloed en/of slijm. Vaak heeft het dier pijn of gaat de ontlasting moeilijker (persen). Colitis kan vele oorzaken hebben, zoals parasieten, infecties en voedselovergevoeligheid. De klachten zijn zeer wisselend. Sommige dieren hebben slechts geringe problemen, terwijl andere ernstig ziek kunnen zijn. Ook is colitis bij een aantal dieren een steeds weer terugkerend probleem.