Voor spoedgevallen zijn wij altijd bereikbaar op 040-3035152 en werken wij samen met het Evidensia dierenziekenhuis Zuid-Oost Brabant

Aanschaf van een konijn

Konijnen zijn na honden en katten de meest gehouden huisdieren. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn konijnen geen knaagdieren maar haasachtigen. Het verschil zit hem in het gebit, konijnen hebben stifttanden (extra kleine tandjes) achter de snijtanden. Knaagdieren hebben deze stifttanden niet.

Konijnen zijn leuke dieren, kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden en het zijn behoorlijk slimme dieren. Je kunt ze van alles leren. Het is wel belangrijk om goed na te denken waar je aan begint voordat je een konijn aanschaft. Vaak worden konijntjes in een impuls aangekocht, omdat ze er zo schattig uit zien. Maar veel konijnen houden er niet van om opgepakt te worden en te knuffelen. Daarnaast houden konijnen er niet van om alleen te zitten, het is belangrijk om ze altijd met een soortgenootje te houden. Als ze een fijn ruim verblijf hebben, met goede verzorging kun je er zeker jaren lang veel plezier van hebben. Een konijn kan wel 10 jaar oud worden!

Veelgestelde vragen

  • Alle konijnen hebben het gezelschap van minimaal één ander konijn nodig. Konijnen zijn van nature sociale dieren en raken gestrest als ze alleen in een hok zitten. De konijnen moeten wel bij elkaar passen: goede combinaties zijn een gecastreerd mannetje en een gesteriliseerd vrouwtje, of gesteriliseerde/ gecastreerde konijnen van hetzelfde geslacht uit hetzelfde nest. Het beste kan gekozen worden voor 2 konijnen van dezelfde leeftijd, of van jongs af aan bij elkaar houden of een ouder konijn koppelen aan een ander ouder konijn. Een ervaren konijnen opvang kan hier vaak bij helpen.

    Let er wel op dat konijnen al vanaf 3-4 maanden leeftijd geslachtsrijp kunnen zijn! Het is verstandig om ze op die leeftijd apart te zetten om nakomelingen te voorkomen. Een mannetjes konijn kan vanaf ongeveer 5 maanden gecastreerd worden, een vrouwtje vanaf 6 maanden gesteriliseerd. Het mannetje kan nog enkele weken vruchtbaar blijven na castratie, dus zet ze pas na ongeveer 3 weken weer bij elkaar.

    Om vechten te voorkomen is het belangrijk dat de konijnen genoeg ruimte hebben, om weg te rennen maar zeker ook om zich terug te trekken.

  • Er worden op tal van plaatsen konijnen aangeboden, zeker via internet. Het is belangrijk goed na te denken over waar je een konijn aanschaft. Het kan zo maar zijn dat je er 10 jaar aan vast zit!

    Een hobbyfokker:

    Een goede hobbyfokker fokt op kwaliteit en verbetering van de soort en let hierbij op bloedlijn en erfelijke afwijkingen. Hij fokt maar met een paar voedsters en laat niet meer dan een nestje per voedster per jaar komen. De konijnen hebben contact met soortgenoten en een ruim verblijf met uitloop. Ook gaan de jonge konijntjes pas met een leeftijd van 6 -7 weken bij de moeder weg. Helaas zijn er ook zeker hobbyfokkers waarbij het dierenwelzijn te wensen over laat dus stel kritische vragen en kijk indien mogelijk hoe de konijnen gehouden worden voor je beslist tot aankoop

    Asiel of konijnenopvang:

    Hier worden konijnen opgevangen en herplaatst het gaat meestal om volwassen konijnen. Een groot voordeel hiervan is dat er vaak al koppeltjes gevormd zijn zodat je 2 konijnen kunt aanschaffen waarvan je zeker weet dat ze goed met elkaar op kunnen schieten. Meestal zijn ze nagekeken door een dierenarts en gevaccineerd. En bij sommige asielen ook gecastreerd/gesteriliseerd.

    Dierenwinkel:

    In dierenwinkels en tuincentra worden ook konijntjes te koop aangeboden. Deze kunnen afkomstig zijn van een broodfokker of hobbyfokker. Vraag bij het winkel personeel na waar de dieren vandaan komen en hoe oud ze zijn. Bij steeds meer winkels worden de dieren nagekeken door een dierenarts en ingeënt voor ze verkocht worden. Is dit het geval dan krijgt u er ook een vaccinatie boekje bij waarin deze enting en de gezondheidsverklaring door de dierenarts zijn ingevuld.

    Marktplaats/Internet:

    Via marktplaats worden ook veel konijnen aangeboden door zowel particulieren, hobbyfokkers als broodfokkers. Kijk altijd even bij de andere advertenties van dezelfde verkoper zijn dit er heel veel dan is het zeer waarschijnlijk een broodfokker. Stel vragen en kijk indien mogelijk naar de manier waarop de dieren gehuisvest zijn voor je beslist tot aankoop.

    Broodfokker:

    Het doel van een broodfokker is om geld te verdienen. Daarom wil een broodfokker zo veel mogelijk nestjes per jaar. Ere is vaak geen oog voor erfelijke afwijkingen en dierenwelzijn en moet alles zo goedkoop mogelijk. De jonge konijntjes worden al op te jonge leeftijd (4 weken) van moeder gescheiden zodat deze zo snel mogelijk het volgende nest kan krijgen. Uiteraard adviseren wij om uw konijn niet bij een broodfokker aan te schaffen.

  • Ogen en neus moeten helder zijn en vrij van afscheiding (dit kan op een infectie duiden).
    Het konijn moet nieuwsgierig en onderzoekend zijn.
    Het konijn mag niet te dun zijn. Beweeg uw hand over de ruggengraat, heupen en ribben om dit te controleren – de botten mogen niet uitsteken en moeten bedekt zijn met een redelijke laag spieren.
    Controleer op natheid of aangekoekte keutels rond de anus.
    Controleer op de aanwezigheid van parasieten zoals vlooien of teken door de vacht op de rug met de vingers uiteen te duwen en controleer de oren aan de binnenkant op roodheid of een overmatige hoeveelheid geel of bruin oorsmeer – dit kan op oormijten duiden.
    Duw zo mogelijk de lippen zachtjes uit elkaar en controleer of de voortanden (snijtanden) van het konijn niet gebroken of te lang zijn.
    Informeer of het konijn gesteriliseerd of gecastreerd is; in de regel gebeurt dit pas als ze ongeveer zes maanden oud zijn.
    Informeer naar de leeftijd van het konijn. Koop geen konijn jonger dan 6 weken.
    Informeer of het konijn is ingeënt tegen myxomatose en het viraal haemorrhagisch syndroom (VHS). VHS wordt ook wel rabbit haemorrhagic disease (afgekort RHD) of viral haemorrhagic disease (afgekort VHD) genoemd.
    Vraag de verkoper of er garantie is op de gezondheid of een niet-goed-geld-terug-beleid.
    Informeer ten slotte wat het konijn te eten krijgt, om te voorkomen dat u thuis ineens ander voedsel gaat geven omdat dit maag-darmklachten en diarree kan veroorzaken.
Terug naar voeding / verzorging