Er zijn verschillende manieren om een allergie te behandelen. De dierenarts zal in overleg met u voor de meest geschikte methode voor uw dier kiezen. Belangrijk is om goed te beseffen dat een allergie een levenslang probleem is. Het zal dus ook levenslang behandeld moeten worden. Het doel van de behandeling is klachten minimaliseren. Vaak zien we goede en mindere perioden. Het is belangrijk om in zo’n mindere periode snel aan de bel te trekken. Als er te lang afgewacht wordt kunnen er ernstige huidontstekingen ontstaan.
- Contact met allergenen voorkomen. Het weghouden van stoffen waarvan bekend is dat ze een allergische reactie veroorzaken. Dit is niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld in het geval van huisstofmijten. Indien de hond allergisch is voor een bepaalde boomsoort kan het te overwegen zijn om die boom uit de tuin weg te halen.
- Hyposensibilisatie. In het laboratorium wordt een injectievloeistof gemaakt met allergenen waar de hond allergisch voor is. Deze worden dan regelmatig geïnjecteerd. Het doel hiervan is het immuunsysteem minder gevoelig te maken voor deze allergenen. Bij deze therapie wordt bij 75% van de honden binnen 5-6 maanden een verbetering van 50% gezien! Hyposensibilisatie is een levenslange therapie.
- Jeuk remmende medicatie. Hiervoor kunnen diverse middelen ingezet worden, zoals cyclosporinen, apoquel® of cytopoint®. Elk van deze middelen heeft zijn voor- en nadelen. Vaak moeten deze middelen lange tijd of zelfs levenslang gegeven worden.
- Shampoo’s. Er zijn verschillende soorten shampoos, die helpen secundaire bacteriële of gistinfecties te bestrijden, overmatig talg en schilfers verwijderen en bijdragen aan een goede huidbarière.
- Essentiële vetzuren. Essentiële vetzuren, zoals omega 3 en omega 6 vetzuren, dragen bij aan verlichting van de jeuk en verbetering van de huidbarrière. Het moet doorgaans 10-12 weken gegeven worden om het effect te kunnen beoordelen.
Een atopie is nooit volledig te genezen en het doel van de levenslange therapie is zorgen dat het draagbaar is voor zowel dier als eigenaar. Helaas is het niet altijd mogelijk om elk dier volledig klachtenvrij te krijgen. Soms gaat het een hele periode goed en komt er dan toch weer een periode waarbij het minder gaat en de jeuk optreedt. Het is erg belangrijk tijdig aan de bel te trekken, want in het beginstadium van een opflakkering volstaat minimale medicatie. Indien er langer gewacht wordt en de huidveranderingen al ernstig zijn is vaak een langdurige behandeling noodzakelijk. Regelmatige controles zijn daarom aanbevolen