Wilt u onze kliniek in Valkenswaard bezoeken, let dan goed op!
De kruising Nieuw Waalreseweg en Dommelseweg is gesloten! Lees hier meer informatie.

Laboratorium onderzoek

Sinds 1 mei 2006 beschikt Dierenkliniek de Kempen over een eigen laboratorium. Voorheen was er al de mogelijkheid klinisch onderzoek te doen van urine en bloed. Daarnaast werd er al onderzoek gedaan naar kristallen in urine en wormeieren in faeces (ontlasting). Nu is er ook de mogelijkheid zelf bacteriologisch onderzoek te verrichten van urine en oorsmeer. Een groot voordeel ten opzichte van een extern laboratorium is dat de uitslag sneller bekend is, er geen verzendkosten meer zijn en het onderzoek goedkoper is.

 

Veelgestelde vragen

  • Bacteriologisch onderzoek van urine of oorsmeer wordt uitgevoerd indien de problemen daar aanleiding toe geven. Indien de hond of kat al meerdere malen behandeld is en de ontsteking keert iedere keer terug, dan is het aan te raden de urine of oorsmeer te laten onderzoeken.

  • Daarbij wordt gekeken welke bacterie de ontsteking veroorzaakt en voor welk antibiotica deze bacterie gevoelig is. Het bacteriologisch onderzoek vindt plaats in overleg met de dierenarts.

    De dierenarts zal ook de oorswab nemen of de urine afnemen. In het laboratorium wordt via een kweek en allerlei testen gekeken welke bacterie de oorzaak is van de ontsteking en wordt een antibiogram gemaakt.

    Met een antibiogram wordt gekeken voor welke antibiotica de veroorzakende bacterie gevoelig is. Aan de hand hiervan kan gericht een behandeling worden ingesteld. Hierdoor zal het resultaat van de behandeling beter zijn.

    De uitslag is binnen 3 tot 5 werkdagen bekend en wordt telefonisch door uw dierenarts doorgegeven.

Terug naar diagnostiek