Wilt u onze kliniek in Valkenswaard bezoeken, let dan goed op!
De kruising Nieuw Waalreseweg en Dommelseweg is gesloten! Lees hier meer informatie.

Euthanasie

Voor veel huisdiereigenaren is het definitief afscheid moeten nemen van hun trouwe viervoeter, één van de moeilijkste dingen in de relatie met hun dier. In slechts een klein aantal gevallen gaan huisdieren op een natuurlijke manier dood, in alle andere gevallen komt euthanasie ter sprake.

Als het om welke reden ook, niet meer gaat met de situatie waarin uw huisdier verkeerd, dan kunt u in overleg met uw dierenarts, besluiten om uw huisdier te laten euthanaseren. Dit kan in de kliniek, maar kan ook bij u thuis plaatsvinden.

Wij houden van dieren en begrijpen hoe zwaar het euthanasie-proces voor u kan zijn. Wij zullen er dan ook alles aan doen om deze moeilijke fase, zo dragelijk mogelijk te maken.

Veelgestelde vragen

  • In veel gevallen krijgt uw kat eerst een braunule (infuus) geplaatst in een van zijn poten. Via deze braunule krijgt uw kat de narcose toegediend, zodat hij/zij rustig in slaap valt. (het kan soms voorkomen dat uw huisdier een spiertrekking krijgt of gaat braken) De dierenarts laat u even met uw huisdier alleen, zodat u op gepaste wijze afscheid kunt nemen. Na enige tijd, als uw huisdier niet meer bij bewustzijn is, wordt de 2e injectie toegediend met euthanasievloeistof, waardoor het leven stopt.

    Er zijn een paar zaken waar u rekening mee moet houden:

    De ogen sluiten niet.
    Uw dier kan nog een laatste keer zijn bek openen en/of een geluidje maken.
    De spieren kunnen trillen of trekken.
    De urineblaas en/of de darminhoud kan worden geleegd.
    Nadat de ademhaling is gestopt kan het hart nog korte tijd doorgaan met kloppen

     

    Uw dierenarts controleert altijd of het hart definitief gestopt is.

  • Er zijn verschillende mogelijkheden wat u kunt doen met het lichaam van uw huisdier als hij/ zij overleden is, nl:

    U kunt uw huisdier bij ons achterlaten. In geval van euthanasie aan huis, kunt u uw huisdier naar de praktijk brengen. Wij zorgen er dan voor dat het lichaam van uw huisdier wordt opgehaald ter destructie.
    U kunt uw huisdier officieel laten cremeren bij een huisdierencrematorium. Voor de mogelijkheden hierover kunt u terecht bij de assistente of u kunt kijken hier.
    U kunt uw huisdier meenemen en thuis begraven. Of dit mag, is afhankelijk van de regelgeving in uw gemeente.
    U kunt uw huisdier laten begraven op een officiële dierenbegraafplaats. Informatie hierover kunt u o.a. vinden hier.

     

    Om u een blijvende herinnering te geven, krijgt u van ons een klein glazen potje waarin u een plukje haar van uw huisdier kan bewaren. Wij willen u alvast heel veel sterkte wensen met deze moeilijke beslissing.

Terug naar tips en informatie