Er worden op tal van plaatsen konijnen aangeboden, zeker via internet. Het is belangrijk goed na te denken over waar je een konijn aanschaft. Het kan zo maar zijn dat je er 10 jaar aan vast zit!
Een hobbyfokker:
Een goede hobbyfokker fokt op kwaliteit en verbetering van de soort en let hierbij op bloedlijn en erfelijke afwijkingen. Hij fokt maar met een paar voedsters en laat niet meer dan een nestje per voedster per jaar komen. De konijnen hebben contact met soortgenoten en een ruim verblijf met uitloop. Ook gaan de jonge konijntjes pas met een leeftijd van 6 -7 weken bij de moeder weg. Helaas zijn er ook zeker hobbyfokkers waarbij het dierenwelzijn te wensen over laat dus stel kritische vragen en kijk indien mogelijk hoe de konijnen gehouden worden voor je beslist tot aankoop
Asiel of konijnenopvang:
Hier worden konijnen opgevangen en herplaatst het gaat meestal om volwassen konijnen. Een groot voordeel hiervan is dat er vaak al koppeltjes gevormd zijn zodat je 2 konijnen kunt aanschaffen waarvan je zeker weet dat ze goed met elkaar op kunnen schieten. Meestal zijn ze nagekeken door een dierenarts en gevaccineerd. En bij sommige asielen ook gecastreerd/gesteriliseerd.
Dierenwinkel:
In dierenwinkels en tuincentra worden ook konijntjes te koop aangeboden. Deze kunnen afkomstig zijn van een broodfokker of hobbyfokker. Vraag bij het winkel personeel na waar de dieren vandaan komen en hoe oud ze zijn. Bij steeds meer winkels worden de dieren nagekeken door een dierenarts en ingeënt voor ze verkocht worden. Is dit het geval dan krijgt u er ook een vaccinatie boekje bij waarin deze enting en de gezondheidsverklaring door de dierenarts zijn ingevuld.
Marktplaats/Internet:
Via marktplaats worden ook veel konijnen aangeboden door zowel particulieren, hobbyfokkers als broodfokkers. Kijk altijd even bij de andere advertenties van dezelfde verkoper zijn dit er heel veel dan is het zeer waarschijnlijk een broodfokker. Stel vragen en kijk indien mogelijk naar de manier waarop de dieren gehuisvest zijn voor je beslist tot aankoop.
Broodfokker:
Het doel van een broodfokker is om geld te verdienen. Daarom wil een broodfokker zo veel mogelijk nestjes per jaar. Ere is vaak geen oog voor erfelijke afwijkingen en dierenwelzijn en moet alles zo goedkoop mogelijk. De jonge konijntjes worden al op te jonge leeftijd (4 weken) van moeder gescheiden zodat deze zo snel mogelijk het volgende nest kan krijgen. Uiteraard adviseren wij om uw konijn niet bij een broodfokker aan te schaffen.