Bij een acute peesblessure zien we meestal een kreupel paard met een dikke, warme en pijnlijke pees. De kreupelheid is lang niet altijd ernstig en soms zelfs moeilijk te zien. De oorzaak van peesblessures is meestal een langdurige overbelasting maar ook een acuut trauma zoals een forse verstapping kan een peesblessure tot gevolg hebben.
Peesproblemen bij het paard zijn ernstige blessures die vaak lange tijd nodig hebben om te herstellen. Bij het diagnosticeren van een peesblessure is echografie onmisbaar om goed te kunnen beoordelen welke pees er beschadigd is en hoe ernstig de beschadiging is. Dit is belangrijk voor het revalidatie traject omdat tussen verschillende peesblessures veel verschil zit in de behandeling. Hierbij kun je denken aan medicatie, rust, lasertherapie, koelen, aangepaste bewegingsschema’s en aangepast beslag. Meer informatie over Lasertherapie
Tijdens het revalidatietraject van een peesblessure worden er, in overleg tussen de eigenaar en de behandeld arts, meestal meerdere echo’s gemaakt om te controleren hoe het herstel verloopt.
Dit is zeer belangrijk omdat vaak de kreupelheid en de zwelling al verdwijnen voordat de pees hersteld is. Zonder de echo zou je kunnen denken dat de pees al hersteld is en dat het paard weer aan het werk kan. Dit zou dan een verergering van de blessure tot gevolg kunnen hebben. Door met enige regelmaat een echo van de peesblessure te maken kunnen we het herstel van de pees veel beter volgen en de hoeveelheid rust en werk daarop aanpassen.